Nuförtiden finns det mängder med olika varianter på stekpannor och det är inte helt lätt att hålla reda på vad som är skillnaden mellan olika varianter.
Här försöker vi gå igenom de vanligaste varianterna för att på ett så enkelt sätt som möjligt hjälpa dig att hitta rätt material och typ av stekpanna.
Olika typer av stekpannor
Det finns som sagt mängder av olika stekpannor, både till utseende, egenskaper, storlek och material.
Material
Materialet som stekpannan är gjord av är det som har störst inverkan på hur den fungerar och vilka egenskaper den har. Ursprungligen var de flesta stekpannor gjorda i gjutjärn men nuförtiden har teflon och andra non-sticky beläggningar blivit allt mer populära.
Materialet avgör både hur du kan använda stekpannan till olika köksmoment och rätter, hur bra den är på att hantera värme samt hur du ska ta hand om den. Det är med andra ord den viktigaste delen när du väljer vilken typ av stekpanna du ska köpa eller använda.
Vilka stekpannor funkar på induktionshäll
Tänk också på om stekpannan du vill ha är kompatibel med din spis. Har du en induktionshäll så fungerar koppar och aluminium stekpannor vanligtvis inte med induktionshäll, men det beror på den exakta pannan.
Teflon och non-sticky

Teflonpannor är nog de vanligaste förekommande stekpannorna i svenska hem. Teflon är bara ett typ av material och det finns flera olika varianter som alla kännetecknas av hur de enkelt kan användas utan att något fastnar när man steker.
Baksidan är att man måste vara försiktig så man inte skadar ytan och därför inte heller använder stekspadar och andra köksverktyg i metall i pannan. Oavsett hur försiktig du är så kommer dock ytan till slut slitas ut och du behöver köpa en ny.
Det finns också diskussioner om hur teflon och andra kemiska lösningar påverkar vår hälsa.
Fördelar: Enkel att rengöra och inget bränner fast, även utan fett.
Nackdelar: Endast plastredskap i pannan, slits ut snabbare än andra material, klarar höga temperaturer sämre.
Gjutjärn

En traditionell gjutjärnspanna är rejäl med sin tyngd och hållbarhet. Den håller för mer eller mindre allt och kan hantera hög värme på ett utomordentligt sätt.
En gjutjärnspanna behöver lite mer omvårdnad än flera andra material, men vid rätt hantering får man en naturlig non-sticky beläggning som gör den lätt att steka alla typer av råvaror.
Vikten är oftast det som många invänder mot användningen av en gjutjärnspanna, så vill man ha en lättare stekpanna så är andra alternativ bättre.
Fördelar: Klara hög värme och går att använda i ugn och över öppen eld. Lång hållbarhet
Nackdelar: Tung, kräver med skötsel
Kolstål

Kolstålspannor har blivit mer populära igen på senare år som ett sätt att gå tillbaka till mer “rena” och traditionella sätt att laga mat. Den är gedigen med sitt naturliga material och ger med rätt behandling en riktigt bra stekyta.
En kolstålspanna kräver lite mer omvårdnad för att skapa och bibehålla den fina ytan som skapas. Den väger också mer än de flesta andra varianter (förutom gjutjärn).
Fördelar: Naturlig stekyta, gedigen och hållbar.
Nackdelar: Kräver mer underhåll och är något tung.
Koppar

Koppar är ett av den bästa materialen för att leda värme (tänk på hur man använder koppartråd för överföring av ström). En kopparpanna är alltså utmärkt för att få jämn värme när du steker och blir snabbt varm även vid lägre temperaturer.
Det som är nackdelen med koppar är att den kan vara känsligare för syra och avge lite metallisk smak. Materialet kräver också mer skötsel och kan vara lite dyrare.
Har du induktionshäll är det bra att kolla så att stekpannan är kompatibel med det eftersom det inte alltid är fallet med kopparstekpannor.
Fördelar: Snabbt varm med jämn fördelning över hela stekpannan.
Nackdelar: Funkar sämre för syrlig smak, kan ge viss metallsmak och kräver mer skötsel.
Rostfritt stål

Rostfria stekpannor är väldigt bra val när det kommer till hållbarhet såväl som pris. Sköter man sin rostfria stekpanna rätt så kan den klara sig en livstid utan problem.
För rengöring så rekommenderas som alltid handdisk för att inte förstöra beläggningen som skapas naturligt vid användning.
Fördelar: Billiga, lätta, hållbara.
Nackdelar: Ojämnare värme
Aluminium
Aluminium är ett billigt material, vilket även gäller för stekpannor som använder det. Värmeledningen är god samtidigt som stekpannorna är lätta att hantera med sin låga vikt.
Nackdelarna som ofta kommer med ett lättviktsmaterial är att det är mindre tåligt för både bucklor och repor. Aluminium är mjukt och kan därför också lätt böjas om det utsätts för väldigt höga temperaturer. Du behöver därför också diska den för hand och hantera den varsamt.
Har du induktionshäll är det bra att kolla så att stekpannan är kompatibel med det eftersom det inte alltid är fallet med aluminiumstekpannor.
Fördelar: Bra värmeledning, billigt och lätt vikt.
Nackdelar: Sämre för syrlig mat, repas lätt och mindre hållbart.