Kolstålspanna skötsel: Bränn in och ta hand om din stekpanna

En kolstålspanna har länge varit en favorit bland professionella kockar men har mer och mer letat sig in bland vanliga hem. En kolstålspanna har många fördelar mot andra typer av stekpannor, men den kräver också lite mer underhåll för att fungera perfekt.

Här går vi igenom hur du på bästa sätt tar hand om och köper om din stekpanna av kolstål.

Om kolstålspannor

Anledningarna till varför kolstålspannor blivit så populära har att göra med egenskaperna du får av materialet. En kolstålspanna avger inga giftiga ämnen och skapar en jämn yta som är perfekt för att får stekyta på utan att maten bränner fast. Den är också helt återvinningsbar och kan hålla i flera generationer eftersom den är så gedigen och hållbar.

Till skillnad mot många andra typer av stekpannor (framförallt teflon) så skapas en non-sticky beläggning på naturlig väg i en kolstålspanna. Det sker genom att fettet du steker med “smörjer” ytan så att du behöver använda mindre och mindre ju längre du använder den. Det kräver dock lite underhåll och framförallt i början när stekpannan är helt ny. 

Att det heter just kolstål har att göra med att det är en extra del kol om man jämför med vanligt stål, vilket gör det extra lämpat att använda vid matlagning. 

Bränna in kolstålspanna

Innan du börjar använda din kolstålspanna, och när det blivit sliten, så behöver du bränna in den. Det innebär att du låter steka upp den rena kolstålspannan med lite fett så det bildas lager med stekyta som gör att mat inte kommer brännas fast. 

För att bränna in din kolstålspanna så kan du göra följande:

  • Rengör pannan (om den redan är använd) så att den inte har någon rost eller smuts kvar. Torka av så den är helt torr. 
  • Häll i ett tunt lager med neutral olja (ex. Rapsolja) och ställ stekpanna på spisen.
  • Höj upp värmen till en hög temperatur och låt värmen sprida sig tills det ryker. Se till att olja hela tiden fördelas jämnt genom att röra på stekpanna lite under tiden.
  • Ta bort stekpannan och låt den svalna. Det gråa stålet ska nu fått lite färg och blivit “bränd”. 
  • Upprepa inbränningen ett par gånger så att den blir mer hållbar och bättre. slutresultatet ska vara en nästan svart, hal yta som maten kan glida på.

Ett alternativt sätt att bränna in en kolstålspanna är att gör det i ugnen. Smörj då in alla delar med olja och ställ sedan in den i ugnen. Låt värmen max vara 150℃ och låt den stå minst en timme. Kolla till den då och då och stryk på mer olja om det behövs.

Tips vid inbränningen

När du bränner in en kolstålsspanna så finns det risk för att pannan slår sig och böjs. För att undvika det så är det bästa sättet att låta värmen successivt öka så materialet värms jämnt. 

Vad gäller hur mycket olja du ska använda så är för lite bättre än för mycket. Gör det hellre en extra omgång än att hälla på en stor del olja. Du kan också använda en tygtrasa och pincett för att fördela oljan över kanterna så det blir jämnt.

Ett annat tips är att göra det över en “öppen“ värme, exempelvis på en gasspis eller grill. Då kan du enklare fördela oljan och låta värmen gå upp på kanterna.

Diska och rengöra en kolstålspanna

Eftersom du inte vill förstöra ytan som du så metodiskt skapat så ska du vara försiktig med att använda diskmedel när du diskar en kolstålspanna. Diskmedlet gör nämligen att ytan förstörs och torkar ut stekpannan så att den tappar sin stekyta. Använd alltså inte diskmedel i din kolstålspanna.

Ta istället och skölj den med vatten innan du torkar av den noga med hushållspapper. Det fett som finns kvar kommer sugas upp i materialet och göra att den istället bibehåller sitt ytskikt. Är pannan varm så ska du låta den svalna först innan du häller på vattnet, annars finns risk att den slår sig.

Det är viktigt att du diskar stekpannan direkt efter användning. Låter du den stå i vatten eller med rester i så kan det bli rost eller svårare att få bort smutsen utan att förstöra ytbeläggningen. Du ska självklart aldrig diska stekpannan i diskmaskin.

Rost och andra problem

Om du inte torkar av din kolstålspanna ordentligt så kan det bli rost vilket du såklart inte vill ha. Det som är så smidigt med en kolstålspanna är ju att den är gjord i ett så gediget material, så du kan åtgärda problemet själv. 

Om det är lite rost kan du försöka rengöra just den delen av stekpannan. Använd lite stålull eller diskborste för att att få bort där rosten satt sig och torka sedan av noga. Är det en stor del av stekpannan så kan du bränna in den delen på nytt, eller rengöra hela pannan så det blir jämnt. 

Liknande lösning gäller även om du bränt fast mat eller på annat sätt förstört ytan så du måste göra en ordentligt rengöring. Fram med stålull, diskmedel och borste, och rengör så gott du kan. Helst ska du få en helt ren yta som du sedan torkar av. Nu är den redo för en ny inbränning, efter vilken den blir som nya igen.

Leave a Comment