Göra kaffe: Grunderna till bättre kaffe

Kaffe är kanske livets dryck för många av oss, men ofta är det mängden snarare än kvaliteten som stått i centrum för oss svenskar.

För vilken annan dryck än vatten dricker vi mer av? Medelsvensson dricker nämligen närmare 3 koppar kaffe per dag, eller 8,2 kg kaffe per år, vilket gör oss till ett av de länder som dricker mest i världen.

Men om man ändå ska dricka 3 koppar om dagen så kanske det är värt att investera både tid och pengar för att få till bättre och godare kaffe. Det krävs faktiskt inte särskilt mycket för att höja upplevelsen några snäpp med några få produkter och knep.

Här kommer en guide till hur du kan få bättre kaffe på enklaste sätt.

Börja med kaffebönan

Det absolut viktigaste att börja med är att kolla vilka bönor man använder till sitt kaffe. Vanligt Gevalia i all ära, men vill du få till bra kaffe är det värt att gå upp några kronor i pris och titta bortom din vanliga ICA butik.

Det finns egentligen två typer av kaffebönor, Robusta och Arabica, som har lite olika smak och egenskaper:

  • Arabica är den absolut vanligaste kaffebönan som används till bryggkaffe bland annat. Smaken är mildare och lite söt med en koffeinhalt på 1-1,5%.
  • Robusta är lite mer bitter och har en högre koffeinhalt på 2-4%. Den används mer till espresso än vanligt bryggkaffe.

Man måste inte dricka det ena eller andra utan det är vanligt att man har en blandning. Sedan beror smaken på var man odlat och under vilka förhållanden, precis som alla råvaror egentligen.

Håll kaffet färskt

Det man ska tänka på när det kommer till kaffebönan är dels att hitta en sort man gillar, men också att man försöker hålla det färsk så de inte tappar smak.

Det gör man framförallt i hur man förvarar det. Kaffe ska hållas svalt och mörkt, så en plåtburk med förslutbart lock som står i ett skåp fungerar utmärkt.

Kaffe är en färskvara, så från att du öppnar förpackningen så tappar det ganska snabbt mycket av sina aromer. Malet kaffe tappar dessutom snabbare än hela bönor, så undvik därför att köpa färdigmalet kaffe utan köp istället hela färska bönor.

När det sedan är dags att göra kaffe så använder du en kaffekvarn för att få färskmalet kaffe.

Mala kaffe med kaffekvarn

När du skaffat riktigt bra bönor så är en kaffekvarn som maler kaffet den maskin som kan göra stor skillnad.

Generellt finns det två typer av kaffekvarnar: burr grinders som maler med hjälp av roterande hjul och blade grinders som skär sönder bönorna med vassa blad.

Burr grinders, ibland kallat konisk eller hjulmalning, är det som du hittar i mer kvalitativa kaffekvarnar och det som du ska ha om du vill kunna få till kaffet bra. Skärande kaffekvarnar blir nämligen lätt ojämnt och har svårt att få till finmalning som krävs för ex. Espresso.

Malningsgrad

Beroende på vilken typ av kaffebryggningsmetod du använder så ska du ha olika malningsgrad. Vanligt bryggkaffe och fransk pressokaffe kan vara ganska grovt, medan espresso behöver vara mycket finare. När du köper kaffekvarn behöver du alltså ha koll på vilken bryggmetod du kommer använda eftersom inte alla klarar av den finaste malningen.

Dosering av kaffe

Återigen beror det nu på vilken bryggmetod du använder och vilken mängd kaffe du ska ha. Om du ska göra bryggkaffe så använder du ett kaffemått och doserar efter hur många koppar du ska ha.

Allt är som vanligt en smaksak när det kommer till kaffe. Även om det står 5 kaffemått så kanske du föredrar starkare eller svagare beroende på din smak och kaffet du brygger. Låt magen och tungan styra mer än instruktionsböcker och experter.

Kaffebryggning och kaffemaskiner

Själva bryggmetoden beror på eftersom det finns flera olika sätt att brygga på.

Vanligast är olika varianter av droppkaffe där varmt vatten passerar genom kaffe i ett jämnt flöde för att bilda kaffedrycken. Det kan vara klassiska bryggmaskiner såsom Moccamaster eller Chemex där man har ett filter exempelvis.

En annan variant är att man blandat kaffet med vattnet och sedan filtrerar. Franskt pressokaffe är exempel på det där man häller i kaffe och vatten för att sedan trycka undan kaffesumpen.

Espresso är kanske annars den mest välkända tekniken där man skapar ett högt tryck som pressar vattnet genom det kompakta kaffet. Det man får ut är då ett starkt koncentrat med rent kaffe som man sedan kan blanda ut för att skapa en americano eller blanda med mjölk för en latte eller cortado.

Nespresso är en slags färdigförpackad variant av espresso som uppfanns på 70-talet. Det är samma typ av tryckteknik som skapar en espresso, men istället för att mala och packa kaffet så använder man färdiga engångspoddar som finns i olika varianter.

Knep för att lyckas med kaffebryggningen

Oavsett vilken teknik och utrustning du har så finns det flera olika knep.

Först av allt är att se till att din kaffebryggare är rengjord och inställd på rätt sätt. Har du en espressomaskin bör du rengöra den en gång i veckan och dessutom se över både tryck, malning och bryggtid.

Vattnet ska oftast vara lite lägre än kokande om du gör brygg eller presso. Runt 90-96 grader för att optimalt fånga smaken från kaffet. Du kan också låta kaffet “blomma” genom att först hälla på lite vatten som gör att kaffet luckras upp.

Använder du engångsfilter så är ett klassiskt tips att fukta det innan du använder det. Gör du inte det så kan man lätt få lite papperssmak med i kaffet.

Leave a Comment